Khamis, 5 November 2009

Umrah untuk final Piala Malaysia

ISU minggu ini sangat menarik. Isu rasuah la, isu penangkapan Dr. Mohd Asri la, isu tuntutan royalti oleh kerajaan Kelantan la, dan banyak lagi lah. Tak tahu nak respon tentang isu apa. Banyak sangat isu. Tapi kalau takdak isu, minda pasti lembab, otak kurang fikir, orang pun takdak topik nak sembang, akhbar harian akan merudum penjualannya. Dalam banyak-banyak isu dan topik berita, saya tertarik dengan respon Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat terhadap imbuhan istimewa menanti pemain dan pegawai pasukan bolasepak negeri Kelantan yang berjaya memasuki final Piala Malaysia. Itu belum lagi membawa pulang trofi Piala Malaysia. Kalau hasrat ini tercapai, inilah buat julung kalinya Piala Malaysia bertandang di bumi "Serambi Mekah".


Ramai yang tertanya-tanya tentang imbuhan istimewa itu. YB MB menyebut, kerajaan akan memberikan imbuhan istimewa, yang tak pernah diberi oleh negeri-negeri lain. "Apa yang MB nak bagi agak anta syeikh? Takkan nak bagi tanah kot, duit royalti pun tak dapat!" Saya cuba berteka-teki dalam hal ini. Kenapa?

Kerana idea TGNA sangat unik. Sesuatu yang TGNA buat, walaupun pada mulanya banyak tentangan dan serangan, namun akhir sekali, semua dapat menerima ideanya. Contohnya; isu tuhan samseng suatu ketika dulu. Heboh satu malaya menyerang TGNA. Begitu jugak isu bawa Mawi buat konsert di Kelantan. Ramai yang menyerang TGNA, samaada dari BN atau PAS sendiri. Tapi akhirnya; semuanya tutup mulut bila melihat pelaksanaannya.

Hari ini (Rabu 4 Nov) saya tersenyum lama sambil menganggukkan kepala. "Apa yang menarik tu sampai tersengeh sorang-sorang?" cuit isteri minta penjelasan. "Hebat MB ni... hebat hebat!" saya membiarkan isteri dengan "telinga kera" meminta penjelasan. "Pasukan Kelantan dapat imbuhan menunaikan umrah kerana masuk final" jelas saya. (baca sini) 

Mungkin imbuhan sebegini agak biasa bagi orang yang punya lambakan wang. Tetapi imbuhan ini menarik perhatian saya kerana yang menganugerahkan imbuhan ini adalah kerajaan Kelantan yang di ikat kaki dan tangan oleh kerajaan pusat untuk mentadbir negeri "Cik Siti Wan Kembang". MB nya pulak orang kopiah lebai "Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat". Tapi ambil "cakna" dengan pasukan bolasepak negeri. Ambil berat tentang perkembangan hiburan tanahair sehingga berjaya bawa Mawi ke Kelantan. Akhirnya, saya dapat rasakan mesej yang nak disampaikan ialah "Islam bukan milik orang kopiah lebai, bukan milik yang bertitle "ustaz ustazah" dan bukan juga hanya mementingkan persoalan ibadat di masjid". Islam yang ditonjolkan sangat praktikal dan hidup. Itulah seninya kepimpinan TGNA. Kini semua golongan memahami Islam tidak menolak hiburan, tetapi Islam memandu hiburan mengikut lunas-lunas dan etika Islam.


Di samping umrah sebagai imbuhan, umrah juga merupakan peluang menjadi tetamu Allah. Boleh saja imbuhan itu ke Astralia, melihat keindahan kota Sydney, atau boleh saja ke Paris melihat kemegahan menara Eifel, atau ke Turki melihat khazanah kerajaan Otoman yang melakar kegemilangan tamaddun Islam suatu ketika dulu atau ke mana-mana saja. Namun pastinya semua itu tidak dapat disamakan dengan imbuhan menjadi tetamu Allah di tanah suci Mekah al-Mukarramah dan Medinah al-Munawwarah.

"Kalau lah saya dalam pasukan Red Warriors, pastinya saya akan merindui dan menanti hari itu... tapi apakan daya, saya hanya meminati pasukan Red Devils"

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...